dimarts, 19 d’agost del 2014

El Reial Monestir de Pedralbes

Restes del poder de la corona Catalanoaragonesa

Només encarar el carrer del Monestir començo a recordar els motius que em porten a tornar a visitar, apart d'ensenyar-lo a ma germana, el Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes. És un lloc on es veu més clarament el màxim esplendor de la Catalunya medieval, es va construir per a una reina-vídua i es va aixecar en molt poc temps i s'ha conservat gairebé sense masses modificacions. 

És un de refugi per a les dones poderoses de l'època. De fet les dones no tenien cap paper tret del reproductor i el d'ajuntar bens per a les famílies. La branca familiar dels Pinós hi present en tot moment. 


Aquí les dones seguien les classes socials amb la categoria de Cantores, Llegues i serventes, a banda de les esclaves que com les anteriors però sense cobrar.
 
La tomba de la reina Elisenda de Montcada i Pinós, que mostra les dues cares del personatge: Reina i penitent, cal tenir en compte que mai va processar els hàbits.
  




  








Un claustre. El més gran d'Europa en estil gòtic in el seu jardí de plantes medicinals. Les pintures de la capella de Sant Miquel obra de Ferrer Bassa...

 

Una vegada al recinte



Només entrar a la plaça del Monestir el temps canvia i s'alenteix. Explicar a ma germana l'època i el per què de la construcció del Monestir per part de la reina Elisenda de Montcada, a part de ser un plaer, no s'ens fa curt. Sembla que les pedres parlin fins i tot, encara que una mica menys el Conventet que sembla que et digui tot això no és d'aquí.


Entrem a l'església i la veiem amb el ritme que ja ens ha influït des de la plaça. Veiem la tomba i li explico la iconografia, no li comento res més, ja li comentaré una cop siguem al claustre. La seva sorpresa és gran, aquí el temps encara s'alenteix més.  Llàstima que la Capella de Sant Miquel fos en plena restauració


Una cosa que ens va ajudar a fer la visita és el comentari «són escuts parlants» i així identificant els símbols arriba l'hora del jardí, tot ell un símbol:


Terra, aigua i cel. Xiprers, palmeres, tarongers i rosers; és a dir espiritualitat, religió, castedat i penitència. Val la pena anar per les altres dependències.





Amb cadira de rodes



   
A l'estació Reina Elisenda (FGC) cal agafar l'ascensor que porta a Bisbe català o pg. de la Bonanova d'allà a uns 10 minuts hi ha l'Av. Montevideo. Fins aquí els guals són dolents però hi són. A l'Av. Montevideo cantonada amb c/. del Monestir cal anar pel mig del carrer i aquí comença l'aventura de les llambordes.


 






No és recomanable arribar per la Creu de Pedralbes doncs la baixada del Monestir té pendent forta i llambordes.



Tan l'església com el Museu Monestir estan adaptats i són visitables un 95%. Tenen rampes i ascensors però sempre hi ha alguna escala que no es pot adaptar. Per exemple Les Procures.




Consultat a

El projecte fundacional del monestir de Santa Maria de Pedralbes i el palau de la reina Elisenda de Montcada a través de dos inventaris del 1364 Anna Castellano Tresserra. Anuario de Estudios Medievales, Vol 44, No 1 (2014):103-139



Per anar consultant i passejant pel Jardí

Jardí medieval de plantes medicinals. Museu Monestir de Pedralbes




El Monestir de Pedralbes. En Guàrdia 224 Catalunya ràdio. E. Calpena, O. Junqueras, A. Castellano




Una visita guiada al Monestir de Pedralbes

http://www.bcn.cat/monestirpedralbes/ca/



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada