dimarts, 18 d’agost del 2015

Ai! No hi havia pensat. O... si

Reflexions que em faig passejant per Barcelona

Aquest bloc el vaig crear amb la intenció de comentar les meves experiències i els obstacles que anava trobant en els meus passeigs per Barcelona i vaig embolicar-me amb comentaris històrics quan el meu coneixement no va més enllà d'una persona aficionada en el tema. És per això que abans de continuar el bloc amb el plantejament inicial i ser útil per a persones que van en «quatre rodes»: Cadires, cotxets, carros o bé tenen mobilitat reduïda. Vull fer una sèrie de reflexions que he anat fent en els meus passeigs.



Analitzant les meves emprenyades amb els obstacles que em trobo pel camí les he concretat en els següents grups: Construcció, manteniment, incompliment, desconeixement i no pensar-hi.

Quan em trobo amb una obra mal feta, sempre les considero des del 1992 ençà, abans no s'omplien la boca en l'accés de persones amb mobilitat reduïda; quin eufemisme més grandiloqüent, Hi ha coses com els rebaixos en les voreres per a poder passar en els passos de vianants (guals) que hi són però que deixen una distància del rebaix al terra d'uns 3 o 4 cm. Un petit esglaó que fa impossible de pujar, recordo que les observacions les faig des d'una cadira elèctrica, Ho podem trobar al pg. de la Vall d'Hebron en el pont que hi ha entre les estacions de Mundet i Montbau de la línia 3, aquests entrebancs hi són tant al passeig com en la part inferior. Em pregunto en aquests casos qui és qui ha acceptat l'obra acabada i no ha comprovat l'estat de l'obra. Així em trobo en força lloscs. L'altra cosa que em qüestiono: Per què havent-hi vorera suficient els guals són gairebé precipicis, potser perquè es fan seguint la mida de la pedra, sembla estàndard, i no es té en compte el pendent, crec que fins al 4%, encara que és recomanable el mínim 2%. Un altre problema és el fet de considerar els rebaixos o guals que es feien abans del 1992 que eren per a poder anar amb carretons o cotxets; aquests són de forta pendent i de dimensions reduïdes cosa que els fa impracticables doncs sovint es queda una roda davantera sense tocar a terra desequilibrant la cadira i la tracció d'aquesta.



Una constant del passeig per la ciutat és el mal estat de les voreres; és un mal que patim tots en més o menys grau. Jo em pregunto: Si l'asfaltat dels carrers es fa cada cert temps perquè no es fa el mateix amb les voreres. Al barri on visc han asfaltat en els darrers anys dues vegades però les voreres del mateix carrer fa més de 30 que ni hi fan pedaços. També hi ha el mobiliari urbà que normalment obstaculitza la maniobra de la cadira e el pas de vianants, papereres, contenidors, validadores de zona blava o verda... O, també. Els pilons i aparca-bicicletes que es col·loquen seguint mesures sobre plànol i no sobre el terreny, mesura més racional. Ja noi vull entrar en la construcció de les rampes, hi ha poques que compleixen la normativa. La majoria es redueixen a cobrir amb ciment o material similar sobre l'orografia del terreny; això vol dir que no es té en compte el desnivell, la irregularitat del terra, de vegades, et trobes amb girs en pendent «contra-peraltada» La falta de protectors...

Ara entro en els incompliments: el més important és en els transports ferroviaris, metro i ferrocarril. Tinc entès que una normativa europea obligava a tenir el transport públic adaptat totalment abans del 2009 o 2010. Bé al metro encara hi ha moltes estacions no estan adaptades, som en 2015, i en les adaptades no hi són gaire, per exemple Fontana línia 3, sé que el més difícil és l'accés al vagó des de l'andana o a l'inrevés, però per això s'han inventat: adaptada amb ajuda; en què quedem és adaptada o no. Visc sol, vaig sol i no m'agrada que em prenguin el pel amb això d'adaptada amb ajuda. Un cas impecable en el funicular de Montjuïc vas fins al símbol de minusvàlid, fa un metro o mes i és enganxat a terra, i et trobes que la distància al tren és gran i es pot enfonsar la roda i no és a nivell, cosa que demana una precisió que si optes per entrar amb la roda gran, recordem el forat, jo personalment no la tinc si vaig d'esquena. Molt bé ho comento a l'estació superior i em diuen ja t'ajudem; si moltes gràcies, però i a l'estació inferior? Ah, és que no té personal; el funicular funciona sense conductor i l'estació no té personal, has d'anar a buscar el personal de l'estació de Metro, que prou feina tenen. Rodalies no vull ni pensar-hi; és més fàcil anar a Màlaga que a Gavà. que funcionen molt bé el Tram i els FGC.




Ara entro en l'apartat quotidià: Obstacles mòbils, d'obres, d'incívic i/o d'egoisme. Les botigues, de tota mena però sobretot les de restauració, que utilitzen la via pública. Quantes voltes has de fer per culpa d'unes caixes, un cartell, unes taules... També les obres o no hi pensen o et fan donar una volta
Immensa, depèn del lloc de l'obra. Recordo dues obres importants una al barri. Després de demanar a un futimé de persones per l'encarregat li faig veure que m'ha privat l'accés a mig barri durant els cinc o si mesos que dura l'obra, la solució posar el full d'una porta que devia ser al contenidor. Al mateix període vaig al pg. de Gràcia una pavimentació de la vorera o les obres de l'estació de Rodalies, unes planxes de ferro que cobrien una superfície de tota l'amplada de la vorera i d'uns tres metres de llargada. Em pregunto: No s'hauria d'incloure per contracte l'adaptació i la supervisió que calgui per a garantir la mobilitat? La resposta és: Avisi'ns i l'ajudem, gràcies per l'amabilitat però a les vuit de la tarda quan no hi siguin, a qui aviso!




Per acabar la rabieta deixo els cotxes mal aparcats; les furgonetes dels «És que estic treballant» o el són només cinc minuts. Per a mi això és incívic, i egoista. I el meu temps què, no tinc perquè regalar el meu temps, si mel demanes gairebé segur que tel dono però no mel prenguis.

Amb tot això explicat penso: No hauria d'haver-hi una assignatura d'urbanisme amb mobilitat reduïda? Es pot demanar explicacions i responsabilitat a qui accepta una obra mal feta? Haurien d'anar obligatòriament un més en cadira de rodes tots els estudiants de temes relacionats en la via pública i els transports urbans? Paga la pena endegar una campanya amb el lema «Ai! No hi havia pensat». Que fa l'Institut municipal de persones amb discapacitat? Només en sé d'ells quan hi ha eleccions a l junta d'aquest.

Falten temes i observacions però això serà en una altra entrada. De moment proposo difondre els obstacles i incompliments que ens anem trobant:

Per Twitter amb l'etiqueta #4rodes

Ofereixo el grup de facebook Passejant amb 4 rodes

o si hi ha d'altres canals, us agrairé que m'ho dieu


Web de l'Institut municipal de persones amb discapacitat

http://w110.bcn.cat/portal/site/InstitutMunicipalDePersonesAmbDiscapacitat?lang=ca_ES

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada